
Uwielbiamy herbaciane miksy - ale… Czy to z szacunku do "czystej" herbaty, czy z tęsknoty za idealną harmonią - tego nie wiemy, wiemy za to, że nieczęsto zdarza nam się wypić tea-drinka, który byłby smaczny i sensowny - czyli o wyczuwalnym smaku herbaty:) Bo herbata to kapryśna dama! Wymaga wiele delikatności i wyczucia. Nie każde towarzystwo ceni. No i łatwo się obraża, a jak już się obrazi, to chowa głowę w piasek, a wtedy szukajcie wiatru w polu - a i tak jej smaku nie uświadczycie.
Zrobiliśmy poranną burzę mózgów i tak powstał ten dekalog - spisany na kolanie zbiór inspiracji, a nie wystudiowany zestaw obowiązkowy. Czytając go, pamiętajcie, co lata temu napisał bardzo mądry Okakura Kakuzo: Nie ma jedynego przepisu na przyrządzenie idealnej herbaty, tak jak nie ma reguł na namalowanie „Tycjana”. Każde przygotowanie naparu z liści ma swój indywidualny charakter, specyficzne koligacje z wodą i temperaturą, odziedziczonymi wspomnieniami, swój własny sposób snucia opowieści. Lecz zawsze musi zawierać w sobie prawdziwe piękno.
Po pierwsze
Wybierzcie dobrą herbatę - świeżą, aromatyczną, o charakterystycznym smaku. Jeśli zdecydujecie się na herbatę "pierwszą lepszą", albo "jakąkolwiek bądź", albo "byle najtańszą" - przepadnie w zestawieniu z dodatkami i niczego ciekawego nie wniesie do Waszego miksologicznego dzieła.
Po drugie
Wybierzcie taki smak i aromat herbaty, jaki będzie najbardziej odpowiedni do Waszej kompozycji. Pamiętajcie, że herbaty są przeróżne - słodsze i kwaskowe, delikatne i ostrawe, ciężkie i lekkie, jasne i ciemne… Do wyboru, do koloru, do Waszej decyzji i dyspozycji :)
Po trzecie
Zaparzcie herbatę odpowiednio mocno - czarną 5 minut, zieloną - 3 minuty. Zbyt delikatny napar może być w Waszym miksie niewyczuwalny.
Po czwarte
Pamiętajcie, że smakowe "kłótnie" bywają ciekawsze niż "zgodne małżeństwa". Zaryzykujcie od czasu do czasu…
Po piąte
Najpierw zawsze dodajcie za mało. I spróbujcie. Potem odrobinę więcej - i znowu spróbujcie. Następnie jeszcze ewentualnie szczyptę - i tak dalej. Jeśli przesadzicie od razu, nie przekonacie się, czy Wasz pomysł był dobry.
Po szóste
Inspiracji poszukajcie w domowym barku, kuchennej szafce, spiżarni, lodówce, a nawet w… garnku, który jest istnym kompendium miksologicznych podpowiedzi;)
Po siódme
Zanim zmieszacie - obejrzyjcie, powąchajcie, ugryźcie albo poliżcie… Łyczek herbaty i zaraz potem kilka okruchów cynamonu na czubek języka - jeśli składniki "grają", to jest szansa, że również w Waszym napoju się nie pozabijają.
Po ósme
Pamiętajcie, że smaki inaczej wyczuwalne są "na gorąco" (kubki smakowe otwarte), inaczej "na zimno" (kubki przymknięte) - składnik, który świetnie sprawdził się w zmrożonym koktajlu, może Was rozczarować w gorącym ponczu.
Po dziewiąte
Dodatki do herbaty mogą być serwowane także "luzem" - zawieszone na kubku albo szklance, nawet wypoczywające na spodku - wzbogacając smak napoju "przez podgryzanie” (ros. w prikusku), a nawet „przez podglądanie” (ros. w prigliadku ;)
Po dziesiąte
Smacznego!
NASZE INSPIRACJE
Zamieszanie robi: Michał Oszczyk
Zielone orzeźwienie
Składniki:
- 2 g/180 ml zielonej herbaty jaśminowej Dilmah Green Tea with natural Jasmine
- 20 ml syropu Fabbri Zielone Jabłko
- pół łyżeczki miodu
- do dekoracji: gałązka mięty, plasterki jabłka
Przygotowanie:
- Zaparz herbatę (2-3 minuty w wodzie o temperaturze 80°C)
- Dodaj pół łyżeczki miodu
- Wymieszaj i wystudź (aby przyspieszyć, możesz zaparzyć herbatę w mniejszej ilości wody i po zaparzeniu przelać szybko przez lód tak, aby schłodzić, ale nie rozwodnić)
- Do wystudzonej herbaty dodaj syrop Fabbri Zielone Jabłko i wymieszaj
- Podawaj z dużą ilością lodu
- Do dekoracji możesz użyć gałązki mięty i plasterki jabłka
Zielone tropiki
Składniki:
- 2 g/180 ml zielonej herbaty Dilmah Pure Green Tea
- 20 ml syropu Fabbri Brzoskwiniowy
- plaster świeżego ananasa pokrojony w kawałki
- do dekoracji ananas
Przygotowanie:
- Zaparz herbatę (2-3 minuty w wodzie o temp. 80°C)
- Wystudź herbatę (aby przyspieszyć, możesz zaparzyć herbatę w mniejszej ilości wody i po zaparzeniu przelać szybko przez lód, tak aby schłodzić, ale nie rozwodnić)
- Do wystudzonej herbaty dolej syrop brzoskwiniowy Fabbri i wymieszaj
- Plaster świeżego ananasa obierz ze skóry, wytnij twardy środek, a pozostałą część posiekaj na kawałki i dodaj do napoju
- Podawaj z dużą ilością lodu
- Do dekoracji użyj cząstki lub listków ananasa zawieszonych na brzegu szklanki.
Brzoskwinia vs. jabłko
Składniki:
- 2 g/180 ml zielonej herbaty Dilmah Ceylon Green Tea
- 15 ml syropu Fabbri Brzoskwinia
- 5 ml syropu Fabbri Zielone Jabłko
- do dekoracji plasterki jabłka
Przygotowanie:
- Zaparz zieloną herbatę (2-3 minuty w wodzie o temp. 80°C)
- Wystudź herbatę (aby przyspieszyć, możesz zaparzyć herbatę w mniejszej ilości wody i po zaparzeniu przelać szybko przez lód, tak aby schłodzić, ale nie rozwodnić)
- Do wystudzonej herbaty dolej syrop brzoskwiniowy Fabbri oraz syrop Fabbri Zielone Jabłko
- Wymieszaj
- Podawaj z dużą ilością lodu
- Do dekoracji użyj plasterków jabłka.
Uwaga granat!
Składniki:
- 2 g/140 ml czarnej herbaty Dilmah Ceylon Supreme
- 20 ml syropu Fabbri Granat
- 40 ml soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego)
- do dekoracji jabłko
Przygotowanie:
- Zaparz herbatę (4-5 minut we wrzątku)
- Wystudź herbatę (aby przyspieszyć, możesz zaparzyć herbatę w mniejszej ilości wody i po zaparzeniu przelać szybko przez lód, tak aby schłodzić, ale nie rozwodnić)
- Do wystudzonej herbaty dolej syrop z granatu Fabbri oraz sok jabłkowy
- Wymieszaj
- Podawaj z dużą ilością lodu
- Do dekoracji użyj plasterków jabłka, ewentualnie dodaj pestki z granatu.
[product id="1526"]
[product id="1491"]
[product id="1471"]
[product id="1321"]
[product id="1360"]
[product id="1246"]
[product id="1231"]