Merrill J.Fernando stworzył tę serię herbat w 2002 roku po niemal pięciu latach wielogodzinnych sesji degustacyjnych próbek z wielu cejlońskich plantacji, w całkowitej opozycji do trendu obowiązującego w przemyśle herbacianym.
Dilmah Watte Single Region Teas to cztery herbaty pochodzące z 18 ogrodów herbacianych Dilmah usytuowanych w czterech najważniejszych regionach na Cejlonie. Każdą herbatę kolekcji wyróżnia barwa, bukiet aromatów i smak – wszystkie razem tworzą pełnię tego, co oferuje miłośnikowi herbaty Cejlon.
125g sypkiej herbaty liściastej w puszce.
125g sypkiej herbaty liściastej w puszce.
Ran Watte to cejlońska czarna herbata typu "high grown", rośnie najwyżej - na wysokości 1800 metrów n.p.m. Delikatna, lekka i miękka. Przepiękny złoto-pomarańczowy kolor. Prawdziwy szampan wśród herbat. Region zbioru - Nuwara Eliya.
20 stożkowych biodegradowalnych torebek ekspresowych 2g z zawieszką.
20 stożkowych biodegradowalnych torebek ekspresowych 2g z zawieszką.
Ran Watte to cejlońska czarna herbata typu "high grown", rośnie najwyżej - na wysokości 1800 metrów n.p.m. Delikatna, lekka i miękka. Przepiękny złoto-pomarańczowy kolor. Prawdziwy szampan wśród herbat. Region zbioru - Nuwara Eliya.
125g sypkiej herbaty liściastej w puszce.
125g sypkiej herbaty liściastej w puszce.
Uda Watte to cejlońska czarna herbata typu "high grown", zbierana na wysokości 1200-1500 metrów. Posiada pełnię i moc, jest okrągła w smaku i przyjemnie odświeża. Pinot Noir wśród herbat. Region zbioru - Dimbula.
20 stożkowych biodegradowalnych torebek ekspresowych 2g z zawieszką.
20 stożkowych biodegradowalnych torebek ekspresowych 2g z zawieszką.
Uda Watte to cejlońska czarna herbata typu "high grown", zbierana na wysokości 1200-1500 metrów. Posiada pełnię i moc, jest okrągła w smaku i przyjemnie odświeża. Pinot Noir wśród herbat. Region zbioru - Dimbula.
125g sypkiej herbaty liściastej w puszce.
125g sypkiej herbaty liściastej w puszce.
Meda Watte to cejlońska czarna herbata typu "mid grown", zbierana na wysokościach średnich (610-925 metrów n.p.m.). Mocna, o pełnym smaku i aromacie. Napar ma głęboki, ciemny kolor. Shiraz wśród herbat. Region zbioru - Kandy.
20 stożkowych biodegradowalnych torebek ekspresowych 2g z zawieszką.
20 stożkowych biodegradowalnych torebek ekspresowych 2g z zawieszką.
Meda Watte to cejlońska czarna herbata typu "mid grown", zbierana na wysokościach średnich (610-925 metrów n.p.m.). Mocna, o pełnym smaku i aromacie. Napar ma głęboki, ciemny kolor. Shiraz wśród herbat. Region zbioru - Kandy.
125g sypkiej herbaty liściastej w puszce.
125g sypkiej herbaty liściastej w puszce.
Yata Watte to cejlońska czarna herbata typu ”low grown”, rośnie na wysokości 300 metrów n.p.m. Ciężka i bogata, o głębokim ciemnobrązowym kolorze. Cabernet Sauvignon wśród herbat. Region zbioru - Ruhuna.
20 stożkowych biodegradowalnych torebek ekspresowych 2g z zawieszką.
20 stożkowych biodegradowalnych torebek ekspresowych 2g z zawieszką.
Yata Watte to cejlońska czarna herbata typu ”low grown”, rośnie na wysokości 300 metrów n.p.m. Ciężka i bogata, o głębokim ciemnobrązowym kolorze. Cabernet Sauvignon wśród herbat. Region zbioru - Ruhuna.
Kolekcja herbat Dilmah Watte - prawdziwa uczta dla naszych zmysłów.
Pierwsze wrażenia dostarcza wzrok - każda z herbata z kolekcji Watte charakteryzuje się inną barwą i intensywnością naparu z liści, od barw bladozłotych poprzez bordo do bogatego, głębokiego brązu. Różnice w odcieniach są czasem bardzo subtelne, inne bardziej oczywiste. Zwróć uwagę na blask na obrzeżu, w miejscu, w którym herbata styka się z bielą filiżanki.
Za wzrokiem podąża węch - zmysł węchu jest znacznie bardziej wrażliwy niż smak i pod wieloma względami to właśnie zapach wpływa na smak. Każda z herbat Watte ma swój indywidualny, charakterystyczny zapach. Przed degustacją zbliż swoją porcelanową filiżankę lub miskę degustacyjną na odległość kilku centymetrów od nosa i delektuj się aurą każdej herbaty - od niemal zielonkawego, delikatnie słodkiego zapachu Ranwatte, herbaty wysokogórskiej o chłodnym klimacie, po ciężką, niemal słodową grubość Yatawatte z cieplejszego klimatu nad brzegami Oceanu Indyjskiego.
Kolejno wkracza zmysł smaku. Twój pierwszy łyk wzmocni wrażenia wizualne oraz zapachowe których doświadczyłeś wcześniej, a każdy kolejny zabiera Cię dalej w doświadczanie głębi smaku herbaty.
Na koniec wyczuwamy teksturę naparu. Choć zmysł dotyku jest mniej oczywisty, on również gra rolę w degustowaniu herbaty. Lekka i delikatna wysokogórska Run Watte, kontrastuje z ciężką i kremową Yata Watte. Degustując wszystkie cztery herbaty Watte wyczujesz różnice tekstury, jedne subtelne inne wyraziste.
Ran Watte
(ponad 1800 m n.p.m., region Nuwara Eliya), daje lekki, delikatny napar o złocistopomarańczowej barwie;
Kolor: jasny, żywy, żółtawo-brązowy spalony pomarańcz. Aromat: nuta cytrusowa, skórka pomarańczowa, lekkie przyprawy i zioła. Smak: na przednim podniebieniu taninowy, następnie miękki i elegancki, w końcówce wytrawny, ostry. W stylu Champagne Rivulets.
Uda Watte
(1220-1525 m n.p.m., region Dimbula), jest nieco mocniejsza i bardziej aromatyczna;
Kolor: jasny brąz, pomarańcza i złotawa zieleń – jak w dojrzałym sherry. Aromat: słodka nuta skoszonego siana, owoce, zapachy ściółki leśnej. Smak: najpierw miękki, następnie pełny, z długą taninową końcówką. W stylu Pinot Noir.
Meda Watte
(610 – 925 m n.p.m. region Kandy), jest mocna w smaku, ma głęboki aromat i ciemny kolor;
Kolor: głęboki, złoty brąz, zieleń na dnie. Aromat: słodki, lekko cierpki, przypominający tytoń, palone orzechy – jak w dobrych czerwonych winach. Smak: taninowy, wytrawny, ale nieagresywny, bez goryczy. W stylu Shiraz.
Yata Watte
(do 305 m n.p.m., region Galle), ciężka, wręcz kremowa w smaku i esencjonalna w barwie;
Kolor: ciemny, czekoladowy brąz ze złotym połyskiem – jak w dobrze dojrzałym tokaju. Aromat: bukiet ciepły, orzechowy, z nutką słodu i ziół w rodzaju rozmarynu. Smak: ciężki na początku, łagodny w posmaku. W stylu Cabernet Sauvignon.