
Herbata - idealny dodatek do sera?
Kiedy myślimy o idealnym dodatku do sera, zwyczajowo przychodzi nam do głowy wino. Jednak do sera pasuje świetnie również herbata, ponieważ taniny zawarte w herbacie wiążą się z białkami i tłuszczem w serze.
Aby tworzyć udane połączenia, warto rozumieć związek między smakami sera i herbaty.
Ser i herbata mogą:
-
- uzupełniać się nawzajem pod względem podobnych smaków, tekstur i składników, które do siebie pasują,
- - mogą również kontrastować ze sobą odmiennymi smakami, teksturami czy składnikami i w ten sposób podkreślać się nawzajem.
Pamiętajcie!
Herbata może złagodzić ostrość sera lub wydobyć z niego więcej smaków. Z drugiej strony ser potrafi uwydatnić słodowe akcenty herbaty lub skontrastować jej gorycz. Mocne herbaty sprostają kremowości niektórych serów, z kolei łagodne bywają na tyle czyste w smaku, że przebija się przez tę kremowość. Istnieje wiele sposobów na tworzenie udanych kombinacji.
Gust jest kwestią subiektywną, dlatego zachęcamy do próbowania i odkrywania swoich połączeń. Przygotowaliśmy dla Was kilka wskazówek, które pomogą Wam zacząć przygodę z łączeniem herbaty i serów.
Jak łączyć ser i herbatę? Nasze wskazówki.
Gust jest kwestią subiektywną, dlatego zachęcamy do próbowania i odkrywania swoich połączeń. Przygotowaliśmy dla Was kilka wskazówek, które pomogą Wam zacząć przygodę z łączeniem herbaty i serów.
-
- Złożona herbata o bogatym smaku i mocniejszym charakterze dobrze radzi sobie w starciu z serem niebieskim posiadającym zdecydowany smak,
-
- Mocna czarna herbata o słodowym smaku stanowi dobre połączenie z serem kremowym, ponieważ jej moc pasuje do ciężkiego sera,
-
- Słodowe herbaty/herbaty nisko uprawiane dobrze łączą się z serami o mocnych smakach, takimi jak sery wędzone, sery dojrzałe i im podobne,
-
- Pieprz nadaje serowi pikantne nuty smakowe, zatem dobrze będzie do niego pasowała słodzona lub niesłodzona herbata owocowa,
-
- Polifenole w białej herbacie są mniej agresywne, o mniej cierpkim smaku, dlatego uważa się, że trudno je łączyć z serami,
-
- Spróbujcie herbaty zielonej, jej roślinne nuty odzwierciedlają pewne trawiaste niuanse obecne w smaku niektórych serów kremowych,
-
- Herbaty zielone i ulung dobrze pasują do serów ziołowych i smakowych serów kremowych,
-
- Herbata z cytryną albo napary ziołowe dobrze pasują do ostrzejszego sera koziego, albo serów dojrzałych.
Najlepsze połączenia herbaty i serów
Wypróbuj poniższe pary:
- Seri kozi i zielona herbata np. Dilmah Ceylon Green Tea [20x2g] >>
- Ser kozi i osłodzony Assam np. Dilmah Exceptional Maharajah Reserve Assam [20x2g] >>
- Ser Brie z żurawiną z lekką, owocową herbatą np. Dilmah Berry Sensation [20x2g] >>
- Ser wędzony i herbata imbirowa lub cynamonowa np. Dilmah Cinnamon [20x1,5g]) >> lub Dilmah Ceylon Spice Chai [20x2g] >>
- Dojrzały cheddar i Pu-erh np. Dilmah Dynasty Pu-Erh Tea [20x1,5g] >>
- Kremowy ser z krowiego mleka i oolong np. Dilmah Springtime Fragrant Oolong Tie Guan Yin [20x1,5g] >>
- Ser Asiago i Manchego z senchą np. Dilmah Green Tea Sencha [20x1,5g] >>