Informacje w podsumowaniu zamówienia

Złożenie zamówienia oznacza zawarcie umowy sprzedaży. Sprzedawca będzie informował na wskazany adres e-mail o postępach w jego realizacji.

Herbata i sery – Stylowy duet
Herbata i sery – Stylowy duet

Herbata - idealny dodatek do sera?

Kiedy myślimy o idealnym dodatku do sera, zwyczajowo przychodzi nam do głowy wino. Jednak do sera pasuje świetnie również herbata, ponieważ taniny zawarte w herbacie wiążą się z białkami i tłuszczem w serze.

 

Aby tworzyć udane połączenia, warto rozumieć związek między smakami sera i herbaty.

 

Ser i herbata mogą:

 

  • - uzupełniać się nawzajem pod względem podobnych smaków, tekstur i składników, które do siebie pasują,

 

  • - mogą również kontrastować ze sobą odmiennymi smakami, teksturami czy składnikami i w ten sposób podkreślać się nawzajem.

 Uczta serowa herbata i ser foodpairing

Pamiętajcie!

Herbata może złagodzić ostrość sera lub wydobyć z niego więcej smaków. Z drugiej strony ser potrafi uwydatnić słodowe akcenty herbaty lub skontrastować jej gorycz. Mocne herbaty sprostają kremowości niektórych serów, z kolei łagodne bywają na tyle czyste w smaku, że przebiją się przez tę kremowość. Istnieje wiele sposobów na tworzenie udanych kombinacji.

Jak łączyć ser i herbatę? Nasze wskazówki.

Gust jest kwestią subiektywną, dlatego zachęcamy do próbowania i odkrywania swoich połączeń. Przygotowaliśmy dla Was kilka wskazówek, które pomogą Wam zacząć przygodę z łączeniem herbaty i serów.

 

  • - Złożona herbata o bogatym smaku i mocniejszym charakterze dobrze radzi sobie w starciu z serem niebieskim posiadającym zdecydowany smak,

  • - Mocna czarna herbata o słodowym smaku stanowi dobre połączenie z serem kremowym, ponieważ jej moc pasuje do ciężkiego sera,

  • - Słodowe herbaty/herbaty nisko uprawiane dobrze łączą się z serami o mocnych smakach, takimi jak sery wędzone, sery dojrzałe i im podobne,

  • - Pieprz nadaje serowi pikantne nuty smakowe, zatem dobrze będzie do niego pasowała słodzona lub niesłodzona herbata owocowa,

  • - Polifenole w białej herbacie są mniej agresywne, o mniej cierpkim smaku, dlatego uważa się, że trudno je łączyć z serami,

  • - Spróbujcie herbaty zielonej, jej roślinne nuty odzwierciedlają pewne trawiaste niuanse obecne w smaku niektórych serów kremowych,

  • - Herbaty zielone i ulung dobrze pasują do serów ziołowych i smakowych serów kremowych,

  • - Herbata z cytryną albo napary ziołowe dobrze pasują do ostrzejszego sera koziego, albo serów dojrzałych.

 

Najlepsze połączenia herbaty i serów

Wypróbuj poniższe pary:

 

  1. Seri kozi i zielona herbata np. Dilmah Ceylon Green Tea [20x2g] >>
  2. Ser kozi i osłodzony Assam np. Dilmah Exceptional Maharajah Reserve Assam [20x2g] >>
  3. Ser Brie z żurawiną z lekką, owocową herbatą np. Dilmah Berry Sensation [20x2g] >>
  4. Ser wędzony i herbata imbirowa lub cynamonowa np. Dilmah Cinnamon [20x1,5g]) >> lub Dilmah Ceylon Spice Chai [20x2g] >>
  5. Dojrzały cheddar i Pu-erh np. Dilmah Dynasty Pu-Erh Tea [20x1,5g] >>
  6. Kremowy ser z krowiego mleka i oolong np. Dilmah Springtime Fragrant Oolong Tie Guan Yin [20x1,5g] >>
  7. Ser Asiago i Manchego z senchą np. Dilmah Green Tea Sencha [20x1,5g] >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium