Informacje w podsumowaniu zamówienia

Złożenie zamówienia oznacza zawarcie umowy sprzedaży. Sprzedawca będzie informował na wskazany adres e-mail o postępach w jego realizacji.

Herbata & Woda 0
Woda & Herbata

Robert Schinkel jest herbacianym sommelierem z Holandii - autorem bardzo wielu przepisów na t-koktajle, pomysłodawcą niejednej kulinarno-herbacianej pary, no i wykładowcą Szkoły Herbaty Dilmah School of Tea. Zaprosiliśmy go na bloga, żeby z okazji Dnia Wody opowiedział nam co nieco o wodzie idealnej do zaparzania herbaty.

 

 

Do przygotowania filiżanki dobrej herbaty potrzebne są nie tylko wysokiej jakości liście, ale także dobra woda. Pytanie brzmi: czym jest w przypadku herbaty "dobra woda"? Natura jest przecież bogata: istnieje "nieskończona" różnorodność jej rodzajów, z ogromnej liczby źródeł, o zróżnicowanej zawartości trudnych czasem do zidentyfikowania minerałów. 

 

 

Generalnie każdą przydatną do picia wodę można zaliczyć do jednej z trzech grup:

1. Woda źródlana z naturalnych źródeł lub studni, może pochodzić z różnych  miejsc, nie ma ściśle określonej zawartości minerałów;

2. Woda mineralna z naturalnych źródeł lub studni, pochodząca z jednego miejsca, butelkowana w miejscu wydobycia, o ściśle określonej zawartości minerałów;

2. Woda pitna nadająca się do konsumpcji.

 

 

Woda z każdego źródła pochodzenia ma specyficzną zawartość minerałów, metali i siarczanów. Pomimo, że woda z każdej wymienionej powyżej grupy nadaje się do picia, to nie każda z nich jest odpowiednia do przygotowania herbaty. Jak zatem rozpoznać "wodę herbacianą"? Wystarczy rzut oka na etykietę zwykle umieszczaną z tyłu butelki - znajduje się tam wyliczenie elementów, jakie zawiera dana woda. Na przykład wapń. Ten składnik występuje w prawie każdej wodzie, ale za każdym razem w innej ilości. Wapń ma bezpośredni wpływ na smak i wygląd naparu - tłumi aromat i sprawia, że herbata nabiera mętnego koloru… Jedną z pierwszych informacji, jakie powinniśmy zdobyć wybierając naszą wodę jest zatem zawartość wapnia. Woda źródlana pochodząca z terenów górskich zazwyczaj zawiera większą ilość tego składnika niż woda nizinna - choć oczywiście każda marka będzie odznaczała się indywidualną specyfiką, którą warto sprawdzić.

 

 

Inną ważną daną jest ogólna zawartość rozpuszczonych składników mineralnych - najlepiej pomiędzy 40 a 150 mg/ml. Pamiętajcie, że nie mówimy tu o normach jakościowych wody, ale jej przydatności do parzenia herbaty! Paradoksalnie woda wysokozmineralizowana, uznawana przecież za smaczniejszą, zdrowszą i wyższej jakości, jest mniej przydatna do parzenia herbaty...

 

Ogólnie rzecz biorąc: im "czystsza" woda, tym lepsza będzie zaparzona w niej herbata. Jak powiedział mi znajomy water-sommelier: "Robert, jeśli chcesz zaparzyć smaczną herbatę, znajdź wodę… pozbawioną smaku".

 

 

Jeszcze na zakończenie anegdota historyczna w prezencie od nas.

 

Nie myślcie, że my, Europejczycy od zawsze zdawaliśmy sobie sprawę z wpływu jakości wody na smak naszej herbaty. Tę tajemnicę odkrył dopiero w 1848 roku największy i najgenialniejszy herbaciany szpieg wszechczasów - Robert Fortune. Pewnego razu został zaproszony przez kapłana chińskiej świątyni Kooshan na herbatę. Ceremonia nie odbyła się jednak przy stole, ale na dziedzińcu - biło tam źródełko czystej jak łza wody, która natychmiast po nabraniu, została przez mnicha zagotowana. Fortune wspominał później, że nigdy wcześniej nie pił tak doskonałej herbaty… W tamtej chwili zrozumiał też, dlaczego słudzy z miejskich rezydencji wyprawiani byli dziesiątki kilometrów tylko po to, żeby swoim panom przynieść kilka litrów świeżej, czystej wody.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium