
Dlaczego jest taka wyjątkowa? Czym różni się od wszystkich innych książek na naszej dłuuugiej herbacianej półce? Przede wszystkim tym, że pokazuje świat herbaty z perspektywy producentów, dla których jest jednocześnie codziennością i życiową pasją, którzy żyją nie tylko z niej, ale też dla niej… Znajdziesz tu więc zarówno historię, mnóstwo anegdot, ciekawostek związanych z jej międzynarodową kulturą, ale co najważniejsze - dowiesz się, jak jest uprawiana i produkowana, od czego zależy jej smak, aromat, właściwości i walory jakościowe. Spotkasz się tu z ludźmi, którzy nie tylko są zawodowymi kiperami, ale także znawcami smaków, dla których herbata to intensywne przeżycie zmysłowe, a nie salonowa konwersacja.
Czytając tę niezwykłą książkę, którą porównalibyśmy tylko do kilku znanych nam najwybitniejszych ksiąg winiarskich, nie tyle "zdobędziesz wiedzę" o herbacie, ile nauczysz się jej doświadczać, w czym pomogą Ci tabele smaków, aromatów, próbniki kolorów, fiszki degustacyjne, komentarze sommelierów, ale także szczegółowe wyjaśnienia związane z mechanizmem działania ludzkiego aparatu smaku i powonienia. Fizjologiczne schematy budowy naszego języka i nosa naprawdę pozwalają zrozumieć, na czym polega degustacja herbaty i od czego dokładnie zależą odczuwane przez nas wrażenia smakowe.
"Herbata według Dilmah" inspiruje do kreatywnego picia herbaty - wyjaśnia na przykład zasady łączenia jej z czekoladą, serami i cygarami podpowiadając przy okazji, co sprawia, że te lub inne kompozycje są bardziej lub mniej udane; podaje przepisy słynnych szefów kuchni na dania przygotowane na herbacie; zawiera wreszcie receptury na herbatę z dodatkami… To jednak coś znacznie więcej niż tylko zbiór przepisów. Celem tego pięknie wydanego albumu nie jest dostarczenie gotowych rozwiązań, ale raczej pokazanie drogi, możliwości, zwrócenie uwagi na ogromny potencjał herbaty, zachęta do działania. Tak, to książka dla ciekawskich, ale i ambitnych miłośników herbaty. Dla eksperymentatorów. I dlatego właśnie jest tak wyjątkowa :)
Uprawa skromnego krzewu herbacianego sięga 5 tysięcy lat wstecz. Herbata jest dzisiaj drugim po wodzie najpopularniejszym napojem świata, a mimo to wiedza o tej fascynującej roślinie jest zwykle powierzchowna. "Herbata według Dilmah" odkrywa przed nami tajemnicę cudownych liści Camellia sinensis. Z naszą książką przeżyjesz przygodę, która zaczyna się w czasach pierwszych mistrzów herbaty, ale poznasz również bogactwo doznań płynących z codziennego picia naparu poetów i bogów. Przytaczamy najważniejsze fakty historyczne, wyjaśniamy zasady uprawy oraz prezentujemy najsmakowitsze połączenia herbat i potraw. Dokonaliśmy oceny 44 najpopularniejszych herbat, kierując się ich wyglądem, aromatem, smakiem i posmakiem. Miłośnicy herbaty nauczą się ją profesjonalnie oceniać, poznając przy tym całą złożoność i najróżniejsze oblicza tego napoju. Warto przeczytać tę książkę, bo im więcej wiemy o herbacie, tym nam ona lepiej smakuje... (Od wydawcy)
Mamy nadzieję, że udało nam się narobić Ci trochę apetytu nie tylko na "Herbatę według Dilmah", ale też na herbatę Dilmah...