Filtruj
Masa netto szt.
Opakowanie
Forma
Rodzaj porcji
Marka
Linia
Dostępność
Cena
-
od
do
Promocja
Biała herbata – najdelikatniejsza i unikatowa
Herbata biała to jeden z najbardziej delikatnych i wyrafinowanych naparów, ceniony za subtelny smak i wysoką jakość. Powstaje z pączków liści krzewu herbacianego, które zbierane są ręcznie (przy użyciu bawełnianych rękawiczek), wczesnym rankiem, zanim całkowicie się rozwiną. Jest to najdelikatniejszy proces zbioru herbaty, który wymaga precyzyjnego podejścia. Dlatego też prawdziwa biała herbata jest rzadka i trudno dostępna – roczna produkcja ograniczona jest do zaledwie kilkuset kilogramów.
Dilmah Real White Tea Ceylon Silver Tips [10x2g]
10 stożkowych biodegradowalnych torebek ekspresowych 2g z zawieszką.
10 stożkowych biodegradowalnych torebek ekspresowych 2g z zawieszką.
Cejlońskie Silver Tips to ręcznie zbierana i przetwarzana, prawdziwa biała herbata. Daje napar delikatny i słodkawy.
Dostępność: dostępne
Wysyłka w: 24-48 godzin
W naszym sklepie internetowym znajdziesz unikatową, stuprocentową białą herbatę – Dilmah Real White Tea Ceylon Silver Tips. Pochodzi z plantacji Kahawatte, jednej z najlepszych plantacji herbacianych w Sri Lance. Jest nie tylko zbierana ręcznie, ale również ręcznie przetwarzana. Pączki suszy się w cieniu, aby chronić je przed nadmierną ekspozycją na słońce, a następnie zwija, co pozwala zachować ich subtelność. W ten sposób powstają charakterystyczne srebrzyste igiełki o aksamitnej teksturze.
Aby doświadczenie picia herbaty było jak najlepsze, w przypadku porcjowanej Dilmah Real White Tea Ceylon Silver Tips wykorzystywane są luksusowe torebki ze sznurkami z włókien. Otrzymywany napar wyróżnia się niezwykle jasną, bladożółtą barwą i delikatnością pełną finezji i ulotności.
Jak smakuje biała herbata?
Smak białej herbaty jest niezwykle subtelny i wytworny, a tekstura jedwabista. Można w nim wyczuć ślad goryczy i kwiatów. Napar ma także krótki i delikatny finisz, co oznacza, że po wypiciu smak krótko utrzymuje się w ustach. Pijąc Dilmah Real White Tea Ceylon Silver Tips, wyczujesz także bardzo lekki aromat jęczmienia, siana i kwiatów.
Delikatność białej herbaty sprawia, że można ją pić zarówno rano, jak i popołudniu, na ciepło i na zimno.
Tea & food pairing – z jakim jedzeniem łączyć białą herbatę?
Herbata może służyć do przepłukiwania podniebienia między daniami lub popijania kolejnych kęsów posiłku. Różne jej rodzaje można podawać z konkretnymi potrawami, by dopełnić wrażenia smakowe. Jedzenie nie powinno jednak tłumić smaku naparu i vice versa. Białe herbaty są wyjątkowo subtelne, dlatego najlepiej komponują się z delikatnymi potrawami i deserami. Idealną parą dla białej herbaty będą:
- sery – wszystkie rodzaje, a w szczególności sery kremowe,
- mniej wyraziste ryby,
- sosy śmietanowe,
- inne dania o prostych i czystych smakach.
Napar doskonale łączy się też z potrawami i składnikami o wyraźnej kwaskowatości:
- cytrusami,
- morelami w syropie,
- orzeszkami makadamia.
Może podkreślić też desery takie jak:
- sernik,
- lekki biszkopt,
- ciastka z mąki ryżowej2.
Dzięki tea & food paringowi odkryjesz nieznane do tej pory niuanse smaku zarówno herbaty, jak i jedzenia. Sprawisz, że Twój posiłek będzie ciekawszym doświadczeniem. Spróbuj poeksperymentować i pobawić się łączeniem białej herbaty z ulubionymi daniami.
Jak zaparzyć białą herbatę?
Dysponując starannie przechowywaną herbatą premium oraz odpowiedniej jakości wodą, możemy przejść do procesu parzenia. Kluczowe jest, aby wydobyć z pączków to, co w nich najlepsze – ich naturalne właściwości, aromat i smak.
Aby w pełni wydobyć delikatny smak i aromat białej herbaty Dilmah, warto zadbać o odpowiednią temperaturę i czas parzenia. Najpierw zagotuj wodę, a następnie odstaw ją na około 2 minuty, aby osiągnęła optymalną temperaturę 70-80°C. Zbyt gorąca woda mogłaby zniszczyć subtelne nuty smakowe, natomiast zbyt chłodna nie wydobędzie pełni aromatu. Następnie zalej jedną torebkę herbaty 220 ml wody i pozostaw do zaparzenia na 3-4 minuty.
Pamiętaj, że biała herbata najlepiej smakuje bez dodatków – bez cukru, mleka czy cytryny, którą zakłócą jej naturalną delikatność. Po zaparzeniu możesz delektować się naparem o subtelnym, lekko kwiatowym aromacie i aksamitnym smaku. To idealny wybór na chwilę relaksu i wyciszenia.
Właściwości herbaty białej
Biała herbata, jak wszystkie herbaty, zawiera kofeinę (teinę), ma więc działanie pobudzające i dodaje energii. Ponadto tradycyjna chińska medycyna od dawna docenia jej właściwości wspomagające różne funkcje organizmu. Warto wiedzieć, że biała herbata:
- zawiera także duże ilości witaminy C1, która wspiera odporność i gojenie się ran3 oraz ma działanie przeciwzapalne1,6;
- ma dużą zawartość katechin, którym przypisuje się pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i poziom cholesterolu4;
- zawiera więcej antyoksydantów (przeciwutleniaczy) niż pozostałe gatunki herbat (aż trzy razy tyle, co herbata zielona5).
Przeciwutleniacze to substancje spowalniające starzenie się i obumieranie komórek, chroniące przed wolnymi rodnikami z zanieczyszczeń powietrza, smogu, dymu papierosowego itp6. Są niezwykle istotne w dzisiejszych czasach, gdy mamy duży kontakt z substancjami drażniącymi w powietrzu. Wolne rodniki mogą wywoływać stany zapalne skóry, jak i wewnątrz organizmu6.
Warto zauważyć też, że wspomniana już witamina C bierze udział w wytwarzaniu kolagenu w skórze, który odpowiada za jej jędrność, elastyczność i młody wygląd.
Podsumowując – biała herbata, poza wyrafinowanym smakiem i unikatowym doświadczeniem, może przynosić także wiele dodatkowych korzyści dla organizmu. Dlatego jest często wykorzystywana w medycynie azjatyckiej, ziołolecznictwie, a nawet kosmetologii.
Najlepsza biała herbata – prosta, czysta etykieta
Dilmah Real White Tea Ceylon Silver Tips to herbata biała o prostym i czystym składzie (100% naturalnej białej herbaty), co odzwierciedla jej najwyższą jakość. Spróbuj białej herbaty Dilmah – pełnej subtelnych aromatów i naturalnej lekkości.
Źródła:
1. A. Stańczyk, Właściwości zdrowotne wybranych gatunków herbat, Bromatologia i chemia toksologiczna, XLIII, 2010, 4, str. 49-504;
2. E. Soon, Herbata według Dilmah, Gourmet Foods, 2011, str. 82-135.
3. K. Janda, M. Kasprzak, J. Wolska, Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pomeranian Journal of Life Science 2015, 61, 4, str. 419-425;
4. R. Wierzejska, Wpływ picia herbaty na zdrowie – a aktualny stan wiedzy, Przegląd epidemiologiczny, 68, 2014, str. 595-599;
5. J. Krzyżanowski: Herbata: eliksir młodości, smaku i dobrego samopoczucia. Świat Książki, Warszawa, 2008, str. 11-32, 51-65;
6. T. Amarakoon, R. F. Grimble, Tea & Your Health, the science behind the goodness in real tea Camelia sinensis, nature's healing herb, Dilmah Ceylon Tea Co. PLC.,2017, str. 47-58.
loguję się